Laat je angst klachten behandelen met therapie in Gouda

Handige Angst

Bang zijn is goed. Het zorgt ervoor dat je wegrent als je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Het ‘zet je op scherp’ als je iets moet doen, waar je focus en concentratie voor nodig hebt. Dat noem ik handige angst.

Onhandige Angst

Dat is jouw angst. Die is niet nuttig of handig. Die helpt je niet bij iets moeilijks. Sterker nog, jouw angst zit je in de weg. Je doet bepaalde dingen niet. Je bent er vriendschappen door verloren, maar misschien ook je werk.

Je bent niet bang, je bent Bang. Het is wie je bent, het is onderdeel van jou.

Angstklachten: in alle soorten en maten

Er zijn veel verschillende soorten angsten. Het zijn er te veel om hier allemaal op te noemen. En dat doe ik liever ook niet, want al die angsten steken hetzelfde in elkaar.

Je bent bang. De hele tijd. Dat kan een gerichte angst zijn, voor bijvoorbeeld viezigheid, of voor hoogtes. Maar het kan ook een algemeen angstig gevoel zijn. Soms gaat angst gepaard met dwanghandelingen of -gedachten; als het ware om de angst te bezweren.

Waarschijnlijk weet je, dat jouw angst niet ‘reëel’ is – maar dat helpt je niet, je bent bang – punt. Je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Wat gaan we er aan doen?

Zoals je kunt lezen is een angstklacht eigenlijk een foutje tussen de werkelijkheid en jouw gedachten en gevoelens. Dat foutje kun je zelf nauwelijks herstellen. Maar gelukkig is er een heel goede behandeling: cognitieve gedragstherapie.

Wat houdt dat in? Welnu, cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Angstklachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtekronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Internet therapie

Je angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan door naar: internet therapie.

Heb je een vraag over je angst klachten?

Kijk dan op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Gouda.