Wanneer ga je naar psychologen in Gouda?

Wat kan een psycholoog voor je doen

Wanneer ga je naar de psycholoog? Wat gaat de psycholoog zeggen? Wat doet een psycholoog eigenlijk? Het is voor veel mensen lastig om te snappen wat een psycholoog voor ze kan doen. Dat kan ik me goed voorstellen.

Alleen jij weet de ernst van je klacht

Om te beginnen gaat het om klachten ‘van binnen’, je kunt ze niet zien en je kunt je klachten niet met iemand anders vergelijken. Dus vraag je je af ‘is mijn probleem wel erg genoeg?’ en ‘stel ik me niet aan?’ of ‘moet ik dit niet zelf kunnen oplossen?’.

Daarnaast zijn het meestal klachten of problemen die je moeilijk zelf kunt uitleggen. Als vergelijking: je kunt vrij makkelijk bepalen of je griep hebt, en een kneuzing van een breuk onderscheiden kan iedereen. Maar wanneer is het gewoon verstandig om een paar keer te controleren of het gas wel uit is, en wanneer is het een dwangneurose? Heb je een burnout of ben je aan vakantie toe?

En als laatste zijn de meeste mensen niet bekend met het werk van een psycholoog. Tenminste, iedereen snapt dat iemand die geestelijk volkomen in de war is geholpen kan worden; maar niet dat je ook je eigen leven behoorlijk kunt verbeteren met een psycholoog. Ook al twijfel je, ook al weet je niet precies wat je hebt.

Vertrouw op je gevoel. Hetzelfde gevoel eigenlijk dat je hier op deze website bracht.

Een psycholoog verrijkt je leven

Psychologen helpen je jezelf en jouw leven het juiste perspectief te geven. Je krijgt inzicht in bepaalde aspecten van jezelf – patronen, je omgeving. En je krijgt de handvatten om er zelf betere keuzes in te maken. Je leert begrijpen waarom je sommige dingen doet zoals je die doet. Je leert je eigen talenten en kwaliteiten beter inzien en benutten. Al met al verrijk je je leven en ben je beter in staat het leven te leiden dat echt van jou is.

Voor wie dit leest

Je bent niet voor niets op mijn website gekomen. Je hebt vragen, misschien wel klachten of een duidelijk probleem. Mocht je nu twijfelen, of jouw klacht wel thuishoort bij een psycholoog; dan wil ik je graag het volgende zeggen: bel me even. Liever vandaag dan morgen. Want dát je hier bent, en dát je jezelf en je vraag of klacht serieus neemt is genoeg.

Je hoeft niet alles zelf uit te dokteren. Daar ben ik, als psycholoog voor.

Wat doen psychologen nou eigenlijk?

Laat ik beginnen met wat psychologen niet doet. Een psycholoog neemt het roer niet van je over. Je gaat het zelf doen. De psycholoog zorgt er vooral voor dat je het zelf kúnt doen.

Om te beginnen kun jij je verhaal vertellen. Dat is voor veel mensen al heel fijn. De psycholoog stelt vervolgens de diagnose en vertelt je wat de behandeling zal inhouden – daarbij letten we niet alleen op je klacht of probleem, maar hebben ook oog voor je talenten en vaardigheden.

De psycholoog vertelt je precies hoe jullie aan het werk zullen gaan. Als je het daarmee eens bent, gaan jullie samen aan de slag. De psycholoog helpt je goed naar jezelf te kijken, houdt je een spiegel voor. Zo zie je bepaalde patronen, en steeds terugkomend gedrag. Dat is niet altijd even leuk om te horen, maar het helpt het je wel.

Meer weten over Psychologen Gouda, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel me even voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologen Gouda.